Yılın kadını ödülü Işık Yargın'a verildi

ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) bünyesindeki Antalya Kadın Müzesi'nce düzenlenen 'Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü', ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın'a verildi.

'Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü', Batı Akdeniz Bölgesi'nde kadınların ve gençlerin iş hayatı ve girişimcilikte ön plana çıkmasını sağlayan, Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın'a verildi. Akra Hotel'de düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Oya Kansu, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Antalya Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Osman Sert, Jale İnan'ın oğlu Hüseyin İnan ve davetliler katıldı.

ANNESİ ANILINCA GÖZLERİ DOLDU

Törende göz yaşlarını tutamayan Jale İnan'ın oğlu Hüseyin İnan, her sene yılın kadını ödülünün annesi adına verildiğini belirterek bu durumdan çok mutlu olduğunu aktardı. İnan, Türkiye'den usulsüz bir şekilde kaçırılmış heykellerin iadesi söz konusuydu. Heykelleri araştırdığımızda bunları vakti zamanında annemin ispat ettiği ortaya çıkıyor. Annem iz sürmüş ve bunları tespit etmiş vefatından 21 yıl sonra dahi Türkiye'ye hizmet ediyor dedi.

BELGESEL FRAGMANI İLK KEZ İZLENDİ

Perge ve Side antik kentlerinin arkeolojik kazılarını yapan, özellikle bu bölgede ortaya çıkardığı heykel kalıntıları ile Antalya Arkeoloji Müzesi'nin oluşmasına katkı sağlayan Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen ödül töreninde, İnan'ın oğlu Hüseyin İnan'ın katılımıyla yakında izleyici ile buluşacak olan yönetmenliğini Zafer Çelik'in yaptığı Jale 'Minik Dev Kadın' belgeselinin fragmanının ilk gösterimi yapıldı.

'JALE İNAN, ANTALYA İÇİN BÜYÜK DEĞER'

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, açılış konuşmasında Antalya Kadın Müzesi'nin projelerinden ve faaliyetlerinden bahsetti. Prof. Dr. Jale İnan'ın Antalya için büyük bir değer olduğunu söyleyen Ege, İnan'ın çok büyük bir rol model olduğunu anlattı. Jale İnan adına çekilen belgeselde Antalya Kadın Müzesi'ne de yer verildiğini belirten Yeliz Gül Ege, 1 Şubat Jale hocamızın doğum günü. Biz onun anısını yaşatarak yine bir rol model olmuş bir hanımefendiye bu ödülü ömrümüz yettiği sürece, bizden sonraki arkadaşlarımız da vermeye devam edecek dedi. Tören dolayısıyla heyecanlı olduğunu ifade eden Yeliz Gül Ege, Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü'nün sahibinin Işık Yargın olduğunu açıklayarak biyografisini okudu.

İSMİ BÜYÜKŞEHİR'DE ÖLÜMSÜZ OLACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı anarak, Ülkemize, Antalya'mıza emek vermiş hocamızın ismini en yakışır bir yere vermekten çok büyük mutluluk duyarız. Bunu başta Muhittin Böcek başkanıma ve ilgili mercilere ileteceğim ve süreci takip edeceğim. İnşallah hep birlikte yeni oluşturduğumuz alanlarımızdan birine onun ismini en görünür şekilde vereceğiz diye konuştu.

Tuncer konuşmasının ardından Jale İnan 2022 Yılın Kadını Ödülü' kazanan Işık Yargın'a ödülünü ve çiçeğini takdim etti. Daha sonra ANSİAD Başkanı Akın Akıncı ise ödül alan Yargın'ı tebrik ederek çiçek hediye etti.

'TORUNLARIMA BIRAKACAĞIM MİRAS'

AKM Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın, bu ödülü almaktan onur duyduğunu ifade ederek, danışma kurulu üyelerine teşekkür etti. Yargın, Bundan önce de bu ödülü alan kadınlar topluma rol model olmuş kahraman kadınlardı. Şu an ben de kendimi o kadınlardan biri gibi hissediyorum ve sorumluluğum çok artıyor. Kadınlar adına aldığımız bu sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Yılın kadını ödülünü almak belki de Işıkların buluşması. Kadınların nesne değil, özne olduğunu ifade eden bir ödül olarak takdim edilmesi çok onur verici. Bu ödül çocuklarıma, torunlarıma bırakacağım bir miras olacaktır dedi.

YILIN KADINIYLA İLK SÖYLEŞİ

Plaket takdiminin ardından ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Işık Yargın ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından tören, Antalya Kadın Müzesi'ne katkılarından dolayı Akra Hotel'in Genel Müdürü Gökhan Polat'a Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün atık camlarla hazırladığı Kaleiçi siluetinin yer aldığı plaketin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.