Yazar Ayşe Kaya Kitap Etkinliğinde Çocuklarla Buluştu

Eğitimci-yazar Ayşe Kaya "Balköpüğü'nün Şarkısı" isimli kitaplarını çocuk okurlarıyla Manavgat Irmağı kenarında oyun oynayarak, dans ederek buluşturdu. 

Yazar Ayşe Kaya,  2021 yılında Türkiye'nin çeşitli yerlerinde meydana gelen yangınlardan hepimiz farklı şekillerde etkilendik. Antalya ve Manavgat bölgesinde yaşayan çocuklarımız da orman yangınlarına yakından tanık oldular. Ne yazık ki gelecek kuşakların ormanları her geçen gün daha da azalmaktadır.

 

Yanan her ağaç ile birlikte ormanlarımızın sunduğu biyoçeşitlilik azalmakta, iklim krizleri yaşanmakta, hava, su, toprak kirlenmekte, mevcut kalitesini yitirmektedir. 

Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığının değeri parayla ölçülemeyecek kadar önemlidir. Çocuklarımızın gelecekte daha sağlıklı ve mutlu bir ortamda yaşayabilmeleri için yanan ormanları yeniden canlandırmalı, yeşertmeliyiz. Bir ağacın yerine bin ağaç dikmeliyiz.

Çünkü çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras; oksijeni bol, yeşili bol, yaşanılabilir, nefes alınabilir, sağlıklı bir dünyadır. 

Duygu hazinesinin anahtarları kelime hazinesinde saklıdır, dedi. 

 

Çocuklara kitap sevgisi kazandırmak amacıyla geliştirmiş olduğu "Okuyoruz-Oynuyoruz" projesiyle çocukların hem kelime hazinelerini hem de duygu hazinelerini zenginleştirdiğini söyleyen Ayşe Kaya, uazmış olduğu kitapları çocuk okurlarıyla drama oyunlarıyla birlikte buluşturup, yüreklerine kitap sevgisi tohumları ekmek istediğini belirtti. 

Yazar Ayşe Kaya şöyle devam etti:

Masal kitapların oyununu oynamak çocuklarda büyük bir heyecan ve merak duygusu oluşturuyor. Kendilerini masalın içinde buluyor, bazen masalın bir parçası bazen de masalın kahramanı oluveriyorlar. Okuyoruz-Oynuyoruz Projesiyle çocuklar hayal kuruyor, merak ediyor, soru soruyor, araştırıyor, problem çözüyor, duygularını ve kim olduklarını keşfediyorlar. Kendilerini bedensel ve zihinsel olarak özgürce ifade ediyorlar. Geleceğin kodlarının atıldığı erken çocukluk döneminde çocuklar ne kadar çok kelime öğrenirlerse o kadar zenginleşir, duygu dünyalarını o kadar çok keşfederler. 

Duygu hazinesinin anahtarları kelime hazinesinde saklıdır. Öğrendiğimiz her yeni kelime, kavram (anahtar) ile duygu hazinemizin bir kilidi açılır. Kelimelerle duygular buluşup yoğrulur, zihinde kodlanırlar. Zamanla davranışa dönüşürler. Çocukken zihnimize atılan kodlar yaşam boyu bize yol gösterirler.  

O halde erken çocukluk döneminde çocuklarımıza bol bol kitap okuyalım, onlarla oyunlar oynayalım, hayaller kuralım. Zihinlerine yeni, güzel kelimeler ekelim. Davranışlarımızla onlara örnek olalım ki, zihinlerine güzel fotoğraflarlar, yaşantı dosyaları kayıt etsinler.