'Remisyondaki kanser hastaları oruç tutabilir'

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Karaca, Kemoterapi ve immünoterapi tedavisi alan hastalarda bol sıvı tüketilmesi son derece önemlidir. Aktif tedavi alanların oruç tutmaları önerilmemektedir. Ama tedavisi tamamlanmış, hastalıksız takip edilen remisyondaki kanser hastaları oruçlarını tutabilirler, koruyucu ilaçlarını sahur ve iftarda alabilirler dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi iç hastalıkları ve tıbbi onkoloji (kanser) uzmanı Doç. Dr. Mustafa Karaca, kanser hastalarının oruç tutup tutamayacağıyla ilgili bilgi verdi. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hastalardan 'Hocam oruç tutabilir miyim?' sorularının geldiğini belirten Doç. Dr. Karaca, Son yıllarda aralıklı oruç diyetinin sağladığı faydalar tüm dünyada görülmeye başlanmasıyla birlikte dinimiz açısından kutsal ibadetler içerisinde yer alan oruç ibadetinin de sağlık üzerine bir takım faydaları çok sayıda bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir dedi.

'AKTİF TEDAVİ ALANLARIN ORUÇ TUTMALARI ÖNERİLMEMEKTEDİR'

Oruç tutmanın faydalarından bahseden Doç. Dr. Karaca, Yağ yakımını hızlandırır, mide ve bağırsakları dinlendirir, zihin fonksiyonlarını güçlendirir, cildi canlandırır ve parlaklık verir, insülin direncinde olumlu etkileri vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, bazı kanser türlerini önleyebilir, Alzheimer hastalığını önler, kalp sağlığını korur, tip 2 diyabet riskini düşürür, hücreleri onarır, yaşlanmayı geciktirir. Böylesine sağlık üzerine faydalı etkileri bulunan oruç tutmanın kanser hastaları açısından ise dikkatli olunması gereken bazı önemli hususlar vardır. Kemoterapi ve immünoterapi tedavisi alan hastalarda bol sıvı tüketilmesi son derece önemlidir. Çünkü hem bu ilaçların yan etkilerine bağlı olarak bulantı, kusma ve ishalle sıvı kaybı yaşanabilir hem de bu ilaçların çoğu böbreklerden metabolize edildiği için atılması için bol su tüketilmesi gereklidir. Bundan dolayı aktif tedavi alanların oruç tutmaları önerilmemektedir. Ama tedavisi tamamlanmış, hastalıksız takip edilen remisyondaki kanser hastaları oruçlarını tutabilirler, koruyucu ilaçlarını sahur ve iftarda alabilirler. Tabii ki son kararı kendilerini takip ve tedavi eden onkoloji doktoru verecektir diye konuştu.