Metamazon belgeseli meme kanserine dikkat çekiyor

- METASTATİK meme kanserini ele alan 'METAMAZON' belgeseli, Antalya seyircisiyle buluştu.

Film, kendisi de bir hasta olan Metastatik Meme Kanseri Derneği (MMK) Başkanı Canan Perdahlı'nın renkli yaşamı üzerinden hastalığı eğlenceli, pozitif, hasta bakış açısından ele alıyor. Adana Altın Koza Film Festivali'yle eylül ayında gösterimlerine başlanan belgesel, ilk defa Antalya'da seyirciyle buluştu. Gösterime Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve Dr. Asuman Kaplan Algın da katıldı. Filmin yönetmeni Can Adiloğlu ile yapılan söyleşide izleyenler, filmin hikayesini dinledi.

Belgesele yaşam hikayesi ile konu olan Canan Perdahlı, gösterim öncesi belgeselin içerdiği sosyal mesajı anlattı. Çekimleri 5,5 yıl önce başlayan belgeselin amacının hastaların ve hasta yakınlarının yalnız olmadığını, yaşadıkları süreçte karşılaştıkları özel ihtayaçların çok kolay sağlanabileceği olduğunu anlatmak olduğunu belirten Perdahlı, Ben 13 yıllık metastatik meme kanseri mücadelecisiyim. Hasta etiketini kullanmak istemiyorum. Bu mücadele sırasında kime dokunabilirizle yola çıktık. Metastatik meme kanseri hastalarının çok özel ihtiyaçları var. Bunu doğru yansıtabilmek için böyle bir belgesel projesine girdik. Görünürlülüğü, bilinirliliği açısından belgesel çok kıymetli bir yapıt oldu dedi.

ÖZDOĞAN: ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Gösterime katılan ve belgesel ile ilgili düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Bir kanser hastasının gerçek yaşantısının olabiliğince açık, net, pürüzsüz ifadesi olarak adlandırabilirim. Bu çok kıymetli. Son yıllara herşeyi olduğundan çok farklı gösterme çabası içindeyiz. Metastatik hastalık kanserin en önemli gerçeklerinden biri. Biz her zaman erken tanı ve şifadan bahsediyoruz. Bütün hastalarımızı buna yönlendiriyoruz. Biz hastalarımızın büyük kısmıyla metastatik hastalık serüveninde birlikte yolculuk ediyoruz. Yaşam her zaman şifayla sonuçlanmaz. Ama o süreci yaşamak o süreçle mücadele etmek apayrı özellik, cesaret ister. Canan hanım da öyle bir yürek koymuş ki, bence kanser gerçeğini en iyi ifade eden belgesellerden biri olmuş. Aynı zamanda farkındalık yaratmak için de çok önemli. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Kadınları daha bilinçli olmaya davet ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. 2000'li yıllara göre çok daha iyi durumdayız. Ama kadınlar özellikle 20'li yaşlardan sonra memelerini kontrol etmeliler ve erken teşhisin önünü açmalılar diye konuştu.

METAMAZON HİKAYESİ

Metastatik meme kanseri teşhisi almasıyla hayatı altüst olan Canan Perdahlı, hayatta yapmadığı her şeyden pişmanlık duyar ve kalan yaşamında bütün istediklerini yapmaya karar verir. Yakaladığı hayat sevinci ardından 'iyi ki kanser olmuşum' diyerek Türkiye'nin ilk MMK derneğini kuran Perdahlı, olağandışı bir şekilde hastalıkla yılları devirir.