Merkezi ısıtma sistemleri projede var uygulamada yok

- MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, şube olarak yakın zamanda kullanım alanı 2 bin metrekareyi aşan binalarda merkezi ısıtma sistemi zorunluluğu hakkında Kepez ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisleri'nce alınan kararlara istinaden yaptıkları basın açıklaması üzerine, yapılan merkezi ısıtma projelerinin kâğıt üzerinde kaldığı ve uygulanmadığı yönünde söylemler oluştuğunu duyduklarını ifade ederek, halkı binalarında olması gereken bu sistemler hakkında uyardı.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, zorunlu merkezi ısıtma sistemleri için yaptıkları açıklamalar hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili birimlerini bilgilendirdiklerini ve söz konusu hatadan ivedilikle dönüleceğini düşündüklerini ifade ederek, Belediye meclislerince alınan merkezi ısıtma zorunluluğu için gerekli metrekare artışlarının piyasa koşullarından doğan ihtiyaç neticesinde alınmış karar olarak dillendirildiğine de şahit olmaktayız. Bu söylem son derece üzücüdür. Zira piyasa ihtiyaçları gerekçe gösterilerek mevcut kanun hükümleri yok sayılamaz. Kanuna uymak esastır dedi.

BİNALARINIZI KONTROL EDİN

Prof. Dr. Atmaca, bir taraftan yapılan merkezi ısıtma projelerinin kâğıt üzerinde kaldığı, uygulanmadığı ya da ruhsat sonrası merkezi ısıtma sistemlerinin devre dışı bırakılarak söküldüğü söylemleri ile karşılaştıklarını belirterek, Makina Mühendisleri Odası her zaman halkın yanında ve kamusal fayda odaklı olarak çalışmayı prensip haline getirmiştir. Bu kapsamda da kamuoyunu aydınlatmayı görev saymıştır. Bu kapsamda halkımızı satın aldığı ve oturduğu konutlarda var olması gereken merkezi ısıtma sistemleri konusunda da uyarmak istiyoruz. Bina Enerji Performansı yönetmeliği 05.12.2008 tarihinde yayınlanmış ve yayınlandığı tarihten 1 yıl sonra da yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle bina yılı 2010 ve sonrası olan binalarda oturan vatandaşlarımızın bina kullanım alanları 2 bin metrekareyi aşıyorsa ruhsatlarında merkezi ısıtma sisteminin işlenmiş olup olmadığını kontrol etmelerini, ruhsatta var ise sistemin binalarında kurulu olup olmadığını araştırmalarını, kurulu değilse ilgili dairelere şikâyette bulunmalarını öneriyoruz. Zira 2 bin metrekare kullanım alanı aşıldığında bina yüklenicisi tarafından projelendirmesinde de olmak zorunda olan bu merkezi ısıtma sistemi kurulmalı ve bina bu şekilde kullanıcısına teslim edilmelidir dedi.

MERKEZİ ISITMADA DA DENETİM ŞART

Projede olan ancak uygulanmadığı söylenen merkezi ısıtma sistemleri için açıklamalarını sürdüren Başkan Atmaca, Antalya'da baca kaynaklı görüntü kirliliğinin önüne geçebilmek, enerjiyi verimli kullanabilmek, emisyonları azaltmak adına yapılması zorunlu olan bu sistemlerin bina ömrü boyunca kullanılabilir halde hazır tutulması önem arz etmektedir. Bu durum ruhsat sonrası da bina ısıtma sistemleri denetimlerinin sürdürülmesi gerektiğini açıkça göstermektedir. Denetimlerin kamusal alanda kalmasını savunan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak yetki verilmesi halinde çok sayıda yetişmiş teknik personelimiz ile bu denetimlerde görev almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz diye konuştu.