Manavgat Barışsuyu tesisinden bakır kablo çalan şüpheli yakalandı

Manavgat'ın Ulukapı Mahallesi'nde bulunan ve Barışsuyu Projesi kapsamında 1998'de inşa edilen Manavgat Suyu Pompa İstasyonu'ndan bakır kabloları çalan U.A. jandarma tarafından yakalandı.

Ortadoğu ülkelerinin su ihtiyacını karşılamak ve Ortadoğu'daki barış sürecine katkı yapmak amacıyla merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın girişimiyle kamuoyunda ‘Manavgat Barış Suyu Projesi’ olarak bilinen Manavgat Çayı Su Temini Projesi, 3 Eylül 1991 yılında ihale edildi. İnşaatına 10 Nisan 1992'de başlanan proje 129 milyon dolara mal oldu. Tesisler 18 Aralık 1998'de Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit tarafından törenle açıldı. İsrail başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine günlük 250 bin metreküp arıtılmış, 250 bin metreküp ham su olmak üzere 500 bin metreküp suyun pazarlanması öngörülen proje alıcı ülke bulunamaması nedeniyle  bir adım atılamadı.
22 SENEDİR ATIL DURUMDA
Proje kapsamında yapılan tesisler DSİ tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’ne devredildi. ASAT’ta tesisi aktif hale getirmek amacıyla yaptığı girişimlerden bir sonuç alamadı. Proje kapsamında inşa edilen Ulukapı Mahallesi Bardaklar Mevkii’ne su alma yapısı ve pompa istasyonu ile başlayıp, Akdeniz'e dek uzanan 10 kilometre uzunluğundaki isale hattı ve denizdeki su dolum tesisleri 22 senedir atıl vaziyette kaldı.
HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ YAKALANDI
Yıllar içinde yıpranan ve kaderine terk edilen Ulukapı Mahallesi Bardaklar Belen Mevkii’nde ki su alma ve yapısı ve pompa istasyonu hırsızlar tarafından adeta yağmalandı. Dün bir kişinin Çeltikçi Mahallesi’nde ki evine hırsızlık malı bakır kablo getirdiği ihbarı üzerine Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. JASAT ve Merkez Jandarma Karakolu Komutanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda şüpheli U.A. (33) pompa istasyonundan çaldığı bir miktar bakır kabloyu evine indirirken suçüstü yakalandı. Şüphelinin evinde yapılan aramada  20 metre 75 kilogram kalın antikron bakır kablo, 10 metre 10 kilogram ince antikron bakır kablo,  15 kilogram bakır şerit, 15 kilogram soyulmuş bakır kablo, kablo kesmekte kullanılan 3 çelik makas bulundu.
Şüpheli jandarma tarafından gözaltına alındı.
 

Manavgat Barışsuyu hırsız jandarma