Kumluca'da pazar esnafından tepki

ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde yeni yaptırılan pazar yerinin tahsisindeki şartları ağır bulan esnaf, karara tepki göstererek tezgah kapattı.

Kumluca'da 12 Aralık 2022'de meydana gelen sel afetinden sonra ilçe içinden geçen Gavur Deresi'nin üzerinde kurulan pazar yerinin yıkılması kararlaştırıldı. Kumluca Belediyesi tarafından 4 ayda bunun yerine Narenciye Mahallesi'nde iki katlı yeni pazar yeri yaptırıldı. Kumluca Belediyesi tamamlanan pazar yerinin esnafa tahsisi için 10 Nisan Pazartesi günü Kumluca Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde açık arttırma usulü ile ihaleye çıkma kararı aldı.

BUGÜN TEZGAH AÇMADILAR

Pazar esnafı ihale şartlarının ağır ve tezgah yerlerinin çok pahalı olduğunu gerekçe göstererek duruma tepki gösterdi. Kumluca Kapalı Halk Pazarı'nda toplanan pazar esnafı bugün tezgah açmadı. Esnaf halk pazarından Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdükten sonra basın açıklaması yaptı. Esnaflar, ihale şartlarında pazar tezgahları için mevkisine göre bir defaya mahsus 50 bin TL'den başlayıp, 190 bin TL + KDV olarak fiyat belirlendiğini, ihaleye katılacak pazar esnafının ilçe sınırları içinde oturması şartı getirildiğini, ihaleye katılmak isteyen pazarcıların 13 bin TL geçici teminat yatırması gerektiğini aktardı.

Esnaflar adına basın açıklamasını okuyan Hasan Yalçın, 12 Temmuz 2012 tarihli ve 2851 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar üzerine; taşınan pazar yerlerinin yeni taşınacak bölgeye ücretsiz tahsis edilmesini, yeni açılacak pazar yerinde sabit dükkan yeri olan esnafların aynı haklarının korunmasını, iş yerlerinin taşınma işlemlerinden doğacak masraflarından dolayı tahsis edilecek yerlerden ücret talep edilmemesini, devir haklarının hak sahibi olan mevcut esnafımız için iyileştirilmesini, ihale sürecinin ivedilikle durdurularak mevcut esnaflara öncelik tanınmasını, en kısa zamanda pazar yeri esnaflarımızdan oluşturulacak bir heyetin belediye başkanlığı ve meclis üyeleriyle görüşerek kendi haklarını dile getirecek imkanın tanınmasını talep ediyoruz dedi. 

Pazarcı esnaflarından Emre Karagöz de Perşembe, cuma olan Kumluca pazarında bugün yani perşembe günü tezgah açmayacağız. Cuma günü halkımızın mağdur olmaması için tezgah açacağız. Ama istediğimiz şartlar yerine getirilmezse bundan sonra Kumluca ilçe merkezinde ve mahallelerindeki pazar yerlerimizi süresiz açmayacağız diye konuştu.