Hasyurt Tarım Fuarı, 26'ncı kez kapılarını açıyor

- TÜRKİYE'nin ilk tarım fuarı özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, 26-29 Nisan tarihleri arasında 26'ncı kez sektör temsilcilerini bir araya getirecek.

Hasyurt Tarım Fuarı lansmanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Özen, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ve Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, fuarın detaylarını paylaştı.

'ÜRETEN ÜLKE GÜÇLÜ ÜLKEDİR'

Başkan Muhittin Böcek, 2014 yılında 24'üncüsü düzenlenen, 7 yıldır yapılmayan Hasyurt Tarım Fuarı'nın geçen yıl uzun bir aradan sonra 25'incisini 'Eski Yerinde, Yeni Yüzüyle' mottosuyla gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bu yıl 26'ncısını 26-29 Nisan tarihleri arasında Finike'de gerçekleştirileceğini duyuran Başkan Böcek, göreve geldiklerinden bu yana Antalya için tarımın en önemli sektörlerinden biri olduğu bilinciyle 'yerelden kalkınma projesi'yle çiftçileri ve üreticileri desteklediklerini anlattı. Başkan Böcek, Ülkemizin örtü altı tarımının yüzde 50'sini gerçekleştiren Antalyamız, üretim kapasitesiyle 1'inci sırada yer almaktadır. Türkiye'nin sebze ihtiyacının yüzde 40'ı, yaklaşık 30 bin kayıtlı çiftçimizin yer aldığı Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerimizden, yani Batı Akdeniz kuşağından karşılanmaktadır. Batı Akdeniz tarım bölgemizin sahip olduğu üretim kapasitesi ve potansiyeliyle, Hasyurt Tarım Fuarı'nın geçmişten gelen tecrübesiyle önümüzdeki yıllarda fuarın uluslararası boyuta taşınmasını ve marka değerini pekiştirmesini hedefliyoruz. Organize edeceğimiz bu büyük tarım buluşmasında sektörün tüm paydaşlarının yerlerini almalarını bekliyor, tüm üreticilerimizi fuarımıza davet ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Milli ekonominin temeli tarımdır' sözünden hareketle tarıma yönelik desteklerimiz artarak devam edecektir. Biliyoruz ki üreten ülke güçlü ülkedir dedi.

25 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya'yı tanımlarken öncelikle 'Tarımın başkenti' olarak denilmesi gerektiğini belirterek, tarımın turizmden önce bir kent olduğunu anlattı. Tarımdan gelen gelirin şehrin tüm kılcal damarlarına nüfuz ettiğini aktaran Çandır, dolayısıyla bunu çok önemsediğini söyledi. Fuarda yapılacak etkinliklerin detaylarını paylaşan Ali Çandır, Geçen yıl 6500 metrekarede düzenlediğimiz fuarımızın alanını bu yıl 8500 metrekareye çıkardık. Geçen yıl 75 katılımcımız vardı, bu yıl yine konusunda uzman ve iddialı markalarımızdan oluşan 95 katılımcımız var. Geçtiğimiz yıl 18 bin 729 ziyaretçimiz vardı. Bu yıl ziyaretçi hedefimizi 25 bin olarak belirlemiş durumdayız dedi.

'TÜRKİYE'NİN YÜZDE 6'SI KARŞILANIYOR'

Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca ise Antalya'nın turizmin yanı sıra, tarımın da başkenti olduğunu anlattı. Karaca, Antalya tarım arazileri Türkiye'deki toplam tarım arazi varlığının toplam yüzde 1,5'u olmasına rağmen toplam gayrisafi hasılatı Türkiye'nin yüzde 6'sını karşılıyor. Biz Türkiye ortalamasının 4 katı üretim yapabiliyoruz. Daha fazla gelir elde edebiliyoruz. Fuarı tekrar canlandırdık. Hem Antalya'ya hem Türkiye'ye önemli bir fuar kazandırdık. Bu fuarın hem çiftçiler hem de sektör için iyi geçmesini diliyorum diye konuştu.

ALTERNATİF GELİŞMELER ÇİFTÇİLERE YOL GÖSTERECEK

Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Antalya olarak ülkenin örtüaltı sebze üretiminin yarısını yapan, domates ve biber gibi pek çok sebzenin 3'te 2'sini üreten ve ürettiğini başta Türkiye olmak üzere Avrupa'nın ve dünyanın birçok noktasına ulaştıran başarılı bir konumdayız. Sektörümüz bu başarısını yeniliklere açık olma özelliğine borçludur. Bu amaçla geçen yıldan bu güne sektörde yaşanan yeni gelişmeler katılımcı firmalar kurum ve kuruluşlar çiftçilerimizle paylaşılacak. Yeni çeşit gübreler, sulama sistemleri makine ve ekipmanlar sergilenecek. Alışverişler gerçekleşecek. Fuarımızın alternatif gelişmelerle çiftçilerimize daha fazla yol göstereceğini umuyoruz dedi.

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, tüm sektör paydaşlarını Hasyurt Tarım Fuarı'na beklediklerini söyledi.