Gecekondu gitti, kütüphane geldi

- KEPEZ Belediyesi, Gülveren Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesiyle gecekondulardan temizlediği alana 1 milyon kitap kapasitesi olan kütüphane kazandırdı. İnşası tamamlanan kütüphanenin tefrişatının yapımı önümüzdeki günlerde başlayacak.

Kütüphane, Gülveren Mahallesi'nde 160 gecekondu binasının etkilendiği ve 40 yıla yakın süren mülkiyet sorununun çözüldüğü 65 bin metrekarelik alana kazandırıldı. Kentsel dönüşüm projesiyle gecekondu sahiplerine modern konutların verildiği alanda, imar düzenlemesiyle 3 bin 500 metrekare kültürel tesis alanı oluşturuldu. Özellikle Akdeniz Üniversitesi öğrencilerini kitapla, ders çalışma ortamıyla buluşturacak kütüphanenin yapımı, 22 Haziran 2022'de başladı.

Yüklenici firma, 1 milyon kitap kapasitesiyle Türkiye'nin en zengin kütüphaneleri arasına girecek olan Antalya Kütüphanesi'nin inşasını geçtiğimiz günlerde tamamladı.

Kepez Belediye Başkan Hakan Tütüncü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kütüphanenin tefrişatına en kısa sürede başlanılacağını duyurdu. Çevre düzenlemesi ve 1 milyon kitabın raflarda yerini almasından sonra şehrin en büyüğü olacak Antalya Kütüphanesi'nin kapılarını, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlanacağı 29 Ekim'de açması hedefleniyor.

KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ DE OLACAK

'Dünya küresi' mimari projesiyle dikkati çeken tesis, bir kütüphanenin çok ötesinde eğitim, kültür ve sanat merkezi olarak planlandı. Öğrencilerin bilgiye, kitaba ulaşmasını kolaylaştıracak olan tesis, sergi alanı, okuma salonları, çok amaçlı salonu, dijital ortamda araştırma, bilgisayar, e-kitaplık imkânları, görme engelliler için kitap dinleme odaları ve çocuk kütüphanesiyle şehrin eğitimine değer kazandıran bir eser olacak.

ANTALYA KÜTÜPHANESİ'NDE NELER VAR?

Akdeniz ve Bey Dağları manzarası olan Antalya Kütüphanesi'nin, oturma alanı 1500 metrekare, kapalı alanı ise 7 bin 500 metrekare. Kütüphane, bodrum, zemin ve iki kattan oluşuyor. Zemin katında, sergi, fuaye, bekleme alanı, süreli yayınların (gazete, dergi) okunabileceği okuma salonları, sesli çalışma alanları ile kafeteryanın bulunacağı kütüphanenin 1. katında, halk okuma salonu ve bireysel okuma alanları; 2. katında dijital ortamda araştırma, bilgisayar, e-kitaplık, görme engelliler için kitap dinleme odaları ve çocuk kütüphanesi yer alacak. Bodrum katında konferans, seminer ve sergilerin düzenleneceği çok amaçlı salonlar ile atölyeler yer alacak.