CHP Antalya'da 84 yıl sonra kadın vekil bekleyişi

CHP Antalya'da son olarak 1939 yılında milletvekili seçilen Türkan Örs Baştuğ'un ardından 84 yıl sonra tekrar kadın milletvekili çıkarmayı hedefliyor.

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan milletvekilliği seçimlerinde Antalya'dan 17 aday, milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapacak. 2018'de gerçekleştirilen seçimde 5 milletvekili çıkaran CHP'de ise aday adaylığına 109 kişi başvurdu. 109 kişi arasında 27 kadın aday adayı milletvekili olabilmek için başvuruda bulundu.

Kadınların seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 1935 genel seçimlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Antalya'dan milletvekili adayı olan Türkan Örs Baştuğ 5'nci dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı. Milletvekili seçildiği sırada Soyadı Kanunu çıkınca Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Başbuğ benim. Senin soyadın Baştuğ olsun' diyerek kendisine 'Baştuğ' soyadını verdiği Türkan Örs Baştuğ, 1939 yılında seçimlerde tekrar milletvekili seçildi.

Aradan geçen 84 yılın ardından CHP, Antalya'dan bir başka kadın milletvekili çıkaramadı. Zaman zaman kadın adayları 'sınır' olarak adlandırılan sıralarda aday gösteren CHP'de 84 yılın ardından 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerde kadın vekil çıkarmayı hedefliyor.

CHP'de bugün yapılacak Parti Meclisi toplantısında adayların belirlenmesi beklenirken, adaylık için öne çıkan isimler arasında Manavgat eski İlçe Başkanı Aliye Coşar, İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, Çevre Mühendisi Meral Mengi, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği kurucu üyesi avukat Kübra Turan, mimar Sebahat Çevik, sosyal medya fenomeni Ezgi Gizem Özkara Akdoğan yer alıyor.