Atay Uslu: Batı Antalya'da yaraları hızlıca sarıyoruz

AK PARTİ Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kumluca ve Finike, Demre ilçelerinde sel afetinden etkilenen iş yerlerinde, evlerde, sera başta olmak üzere tarımsal alanlarda yapılan tespit çalışmalarında sona gelindiğini, zararların telafisi için destek ödemelerinin devam ettiğini aktardı.

Afetin ilk saatinden itibaren sürekli sahada olan, afetzedeleri ziyaret eden AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, afetten etkilenen esnafa ilk etapta can suyu dedikleri yardımları, eşyaları zarar gören vatandaşlara da eşya yardımı ödemelerini gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyledi. AK Parti Milletvekili Atay Uslu, Özellikle tarımsal alanlarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Teknik uzmanlar bitkilerin yaşamlarının devamını belirleyebilmek ve ürün zarar miktarını görebilmek için kısa bir süre daha gözleme ihtiyaç duyulduğu için seralardaki hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirttiler. İlk tespitlerde yaklaşık 3000 çiftçimize ait, 13.200 dekar sera selden zarar gördü. Yaklaşık yarısı için TARSİM sistemine ihbarda bulunulmuş dedi.

'ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMİNE DURMAKSIZIN DEVAM EDİYOR'

Ürün zayiatı zararları, devam edemeyeceklerin tarımsal faaliyet zararlarını karşılamak için her türlü imkanı seferber ettiklerini aktaran Atay Uslu, Çiftçimizin sonuna kadar yanındayız. Batı Antalya'da geçmiş afetlerde nasıl yardım ettiysek yine yardımı yapacağız, desteği vereceğiz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası'na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları faizsiz olarak ertelendi. Çiftçilerimiz ve ziraat odamızla konuştuk asla ürün sıkıntısı olmayacak, çiftçilerimiz (tamamen zarar gören seralar da) hemen yeniden domatesi, biberi, salatalığı seralara dikiyorlar. Zarar gören alanlarda da çiftçimiz üretimine durmaksızın devam ediyor diye konuştu.

'İŞ YERLERİNE ÖDEMELER YAPILIYOR'

1200 hasarlı araç ve motosiklet tespit edildiğini kaydeden Milletvekili Atay Uslu, Oluşturulan ekipler, sanayideki araçların zararlarını maliyetlendiriyor. Toplam maliyet çıkınca araçlar içinde destek olacağız. Kumluca ve Finike ilçelerinde selden etkilenen 750 iş yerine, 10'ar bin lira can suyu yardımında bulunduk. 7,5 milyon lira esnafımıza ödeme yapıldı. Toplam zarar hesaplanınca desteğimiz artacak, hasarları gidereceğiz. Bu zararlar için şimdiye kadar Ticaret Bakanlığımız ve TOBB tarafından 80 milyon lira ödenek bölgemize gönderildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından ev eşya zararları için 15 milyon lira ödenek tahsisi yapıldı. Bakanımız Sayın Derya Yanık süreci takip ediyor, destekleri için teşekkür ediyoruz. Bu ödenek tespit durumuna göre arttırılacak. Ödeneklerle evi, eşyası, iş yeri zarar gören vatandaşlarımızın zararları tazmin ediliyor, tespiti tamamlanan 1050 vatandaşımıza 14,7 milyon lira ödeme yapıldı ve destek sağlandı. Vergi ve SSK borçları ertelendi, KOSGEP üzerinden 250 bin liraya kadar faizsiz 36 ay vadeli kredi imkanı oluşturuldu dedi.

'OLAĞANÜSTÜ BİR ÇALIŞMA İLE HAYAT NORMALE DÖNDÜ'

Okullar için 2 milyon tamirat ödeneği gönderildiğini, ayrıca AFAD acil hizmetleri için 15 milyon ödenek gönderildiğini vurgulayan Atay Uslu, şöyle devam etti:

Kurumlarımız Kumluca ilçemizin sokaklarını ve zarar gören evlerin temizliğini, iş yerlerinin temizliğini 4 gün içinde tamamladı. 2500 personelle ve 1000'e yakın iş makinesiyle olağanüstü bir çalışma ile Kumluca caddeleri afet öncesi temizliğe ulaştı ve hayat da ticaret de normale döndü. Esnaf ilk gün bir- iki ay dükkanını açmanın imkansız olduğunu söylüyordu. Olağanüstü bir çaba ve çalışmayla hayat iki günde normale döndü. Esnafımız ve halkımız çok hızlı bu çalışma için devlete, hükümete teşekkür ediyor. Halen batı Antalya'da 1000'den fazla personel, 500'e yakın araçla AFAD koordinasyonunda yaraları sarma çalışmaları devam ediyor. Kumluca Belediyesi'ne 4 milyon, Finike Belediyesi'ne de 2 milyon lira acil yardım desteği adı altında yardım gönderildi. Şu ana kadar 120 milyonun üzerinde bir örnek tahsisi gerçekleşti.

'CUMHURBAŞKANIMIZ GÜNDE 3-4 SEFER BİLGİ ALDI, SÜRECİ KOORDİNE ETTİ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tüm süreci bizatihi yerinde koordine ettiğini aktaran Atay Uslu, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu afetin ilk anından beri süreci takip ediyor, yapılacaklar ile ilgili adımların atılmasını sağlıyor. Mevlüt Çavuşoğlu bakanımız dün de bölgedeydi, yerinde gördü, özellikle tarımsal zararların telafisi sürecini hızlandırdılar. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci bölgede ve tarımsal alanlarda incelemelerde bulundu, destek için çalışmaları başlattılar. Bakanlarımızın, kurumlarımızın emeklerine teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan neredeyse yapılan çalışmalardan anlık bilgiler aldı. Bölgede bulunan bakanlarımızdan günde 3- 4 defa bilgi aldılar ve her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunarız diye konuştu.

'İLK ANDAN İTİBAREN BÖLGEDEYİZ'

Selden zarar gören bölgenin 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edildiğini de hatırlatan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Hükümetimize, AFAD'ımıza, kurumlarımıza başarılı koordinasyonu için teşekkür ederiz. Çiftçimiz, esnafımız merak etmesin, devletimiz ve hükümetimiz güçlü, devletimiz ve hükümetimiz batı Antalya'da. Bakanlarımız afet bölgesinde. İlk günden itibaren milletvekilleri olarak biz buradayız. Çiftçimizin, esnafımızın, Kumluca'mızın, Finike'mizin, Demre'mizin yanındayız dedi.