Antalya'nın deprem master planı hazırlanıyor

- ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Cem Oğuz, Antalya'nın deprem master planının hazırlandığını belirterek, Yıl sonuna kadar tüm binaların durumunu belirleyeceğiz. Tüm verileri bilim insanlarıyla değerlendirip, Antalya'nın planı ortaya çıkacak. Güçlendirilecek, yıkılacak binalarla Antalya'nın deprem direnci artırılacak dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Cem Oğuz, belediye binasında düzenlenen toplantıda Antalya'nın deprem master planı hakkında bilgi verdi. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş ve dün Hatay merkezli depremlerin ülke tarihindeki en büyük depremlerden olduğuna dikkati çeken Oğuz, afetin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak hasar gören bölgelerde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve depremzedelere yönelik yardım malzemelerinin toplandığına değindi. Antalya'da yaşayanların deprem paniği yaşadığına dikkati çeken Oğuz, kentin alan olarak İstanbul'un 4 katı büyüklüğünde, nüfus sayısı bakımından da Türkiye'nin 5'inci ili olduğunu hatırlattı. Kentte yapı kullanma izin belgesi verilen 323 bin 564 bina olduğunu belirten Oğuz, Antalya'da 460 bin 429 yapı bulunduğunu söyledi.

'0-15 YILLIK BİNALAR ANTALYA'NIN YAKLAŞIK YARISINI OLUŞTURUYOR'

Kentte yaşayanların Antalya'daki yapıların dayanıklılık durumunu merak ettiğini kaydeden Oğuz, Antalya'daki bina yapım yılı analizlerine göre kent merkezinde 50 yılın üzerindeki bina sayısı yüzde 12. Çoğunlukla gecekondu bölgelerinde. 0-15 yıllık binalar Antalya'nın yaklaşık yarısını oluşturuyor. Yeni deprem yönetmeliğine uygun yapılar dedi.

HELEN FAYI

Kıbrıs'ta Helen Fayı'nın Antalya'ya en yakın fay hattı olduğunu anlatan Oğuz, Deniz altında, 150 kilometre uzaklıkta, Afrika plakasının Anadolu plakasının altına dalma batma zonuyla tetiklediği, yerin 50 kilometre altındaki derin depremin yansıması gelir. Dalma batma zonundaki depremlerin yıkıcı etkisi olmamaktadır. Ama önlemler almalı, yapı stoğu durumu belirlenmeli diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE AFET TOPLANMA MERKEZİ

Antalya'da afetlerde insanların toplanabileceği 1136 alan bulunduğunu dile getiren Oğuz, Park, mesire alanı, açık otopark, spor alanı gibi yerler. Bir ilki gerçekleştirdik ve afet toplanma merkezi kuruluyor. İnşaatı tamamlanan 54 bin 430 metrekarelik Akdeniz Üniversitesi bahçesindeki otopark, afet toplanma merkezine göre planlandı. En şiddetli depremde ayakta kalacak afet toplanma merkezi olarak planlandı dedi.

PLAN ÇALIŞMASI BAŞLADI

Kentin yapı stoğu hakkında çalışmalara geçen yıl başlandığını anlatan Oğuz, veriler sonucuna göre kurumlar, üniversiteler, meslek odaları aracılığıyla Antalya'nın deprem master planının ortaya çıkarılacağını kaydetti. Çalışmaların belediye koordinatörlüğünde yürütüleceğini belirten Oğuz, Mikro bölgelendirme çalışmaları, yapı stoğu belirlenmesi, veri toplanması çalışması yapacağız. Hava takip araçları kullanılacak. Yeni teknolojiyle yapıların, coğrafi bilgi sistemi yardımıyla durumunu belirleyeceğiz. Belediyelerden 19 ilçenin yapı stoğu belgesini alıyoruz. Bu çalışmadan sonra binaların deprem direnci tespit edilecek. Yıl sonuna kadar tüm binaların durumunu belirleyeceğiz. Tüm verileri bilim insanlarıyla değerlendirip, Antalya'nın planı ortaya çıkacak. Güçlendirilecek, yıkılacak binalarla Antalya'nın deprem direnci artırılacak. Plan 31 Aralık 2025'te tamamlanacak diye konuştu.

Konyaaltı ilçesinde Hurma, Sarısu ve Liman mahallelerinde 2000 yılından sonra binaların yapı denetim kurallarına uygun inşa edildiğini kaydeden Oğuz, bölgede zemine 18 metre kazık temel sistemi uygulandığını ifade etti. Oğuz, bölgede çok büyük sorun yaşanmayacağının tahmin edildiğini dile getirdi.