Ağır Ceza Mahkemesi başkanı açığa alındı

Manavgat'ta 'haksız çıkar sağlamak için örgüt kurmak', 'dolandırıcılık', 'tefecilik yapmak', 'kamu kurum ve kuruluşlarını ve tüzel kişiliklerin aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' suçlarından ağır ceza mahkemesinde örgüt lideri olarak yargılanan ve beraat eden E.B., ağır ceza mahkemesi başkanıyla kadınların olduğu ve içki içilen masada fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafla ilgili inceleme başlatan HSK Manavgat 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ö.İ.'yi açığa aldı.

Manavgat’ta 2019 yılı Aralık ayında jandarma tarafından düzenlenen operasyonda ‘haksız çıkar sağlamak için örgüt kurmak’, ‘dolandırıcılık’, ‘tefecilik yapmak’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarını ve tüzel kişiliklerin aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ yapmak suçundan aralarında 5 yıldızlı otel sahiplerinin de bulunduğu E.B., K.B., A.B., V.B., A.R.Ö., A.A., V.E. ile M.A. yakalandı. Jandarmada işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen şüphelilerden E.B., K.B., A.B., A.R.Ö., A.A. ile M.A tutuklanırken, V.B. ve V.E adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan şüphelilerin avukatları tarafından yapılan itiraz üzerine E.B., K.B., A.B., A.R.Ö., A.A. ile M.A 31 Aralık akşamı yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir imza vermek koşuluyla serbest bırakıldı.
491 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
Şüphelilerle ilgili soruşturma tamamlanarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Manavgat 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı  tarafından hazırlanan iddianamede, otel sahipleri ve mali müşavirin olduğu E.B., K.B., A.B., V.B., A.R.Ö., A.A., V.E. ile M.A.’nın yanı sıra genişletilen soruşturma sonucunda özel bir bankanın şube müdürü K.Ç. ile A.T.B., F.Ö., F.B., M.İ.T., S.D.G., U.O. ve Y.P.’nin 11 ayrı suçu 48 defa işledikleri ve 84 milyon 527 bin 889 lira haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Şüpheliler hakkında toplam 146 yıldan 491 yıla kadar hapis ve 126 bin güne kadar adli para cezası istendi.
Olayla ilgili dava Manavgat 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayla ilgili esas hakkında görüşünü tekrar eden savcı, sanıkların suç işlemek için örgüt kurmak suçundan beraatlerini talep etti. Savcı, 3 farklı olayda sanıkların farklı kişilere yönelik yaptıkları işlemlerle ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘tefecilik’ suçlarını işlediklerini anlatarak, E.B., A.B., K.B., V.B., F.Ö., V.E., S.D.G., A.R.Ö., A.A. ve M.A.’nın cezalandırılmalarını talep etti.
BERAAT KARARI VERİLDİ
Manavgat 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, haklarında cezalandırmaya yeterli, kesin ve inandırıcı bulunamadığını belirterek, F.Ö. haricindeki sanıklara bütün suçlamalardan ayrı ayrı beraat verdi. Mahkeme heyeti, F.Ö’nün şikayetçi Mustafa Bediz’e yönelik ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçunu işlediğini belirterek, 2 yıl 6 ay hapis ve 750 gün karşılığı 15 bin TL. adli para cezası verdi. Verilen karara karşı Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’nde (BAM) itiraz edilebileceği belirtildi.
FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI
Mahkemenin verdiği karara karşı şikayetçilerin avukatları, BAM’da itiraz hazırlıkları yaparken, Manavgat 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ö.İ. ve davada örgüt lideri olarak yargılanan E.B.’nin bir restaurantta olduğu iddia edilen ve aynı masada karşılıklı otururken çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı. Gizli çekilen fotoğrafta; masada dolu alkol bardaklarının olduğu, kadınların bulunduğu ve mahkeme başkanı Ö.İ.’nin kapalı mekanda sigara içtiği görülüyor. Fotoğrafın ne zaman çekildiği ise belirtilmedi.
ERTEKİN KÖK: “DEHŞET VERİCİ”
Şikayetçilerin avukatlarından Ertekin Kök, gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edildikten sonra istinaf hazırlığı yaparken fotoğrafın kendilerine ulaştığını ve büyük bir şok yaşadığını söyledi. DHA muhabirine açıklama yapan Ertekin Kök, “Davamız bir yabancının ve bazı Türk vatandaşlarının örgütlü bir şekilde dolandırılmasına ilişkindi. Duruşmaların seyri sırasında yanlı tutum, sanıkların yönlendirilmesi, ihsası rey ve delil toplatmaktan kaçındığını fark ettiğimizde reddi hakim talebinde bulunmuştuk. Bu fotoğraf bizi dehşete düşürdü, adalet adına asla ve asla açıklanamaz bir durum. Örgüt lideri olarak yargılanan bir kişiyle, mahkeme başkanının masada kadınlarında olduğu ve alkol alınan bir ortamda bulunmaları adalet adına dehşet vericidir. Bu asla ve asla adaletle bağdaşmaz” dedi.
Ortaya çıkan bu fotoğraftan sonra davada verilen kararın kendilerine göre şaibeli olduğunu söyleyen avukat Ertekin Kök, “2’nci duruşmada reddi hakim talebinde bulunduk. Çok belliydi. 3’ncü duruşmada sanıklara soru sorulmasını istememek zaten bizce her şeyi ortaya koyuyor. Kimse adalete bu şekilde gölge düşüremez” diye konuştu.
BAŞKAN  AÇIĞA ALINDI
Diğer taraftan fotoğraf hakkında Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu ve savcılığın soruşturma başlattığı belirtildi. Soruşturma kapsamında Hakimler ve Savcılar Kurulu müfettişinin de Manavgat’a gelerek çeşitli kişilerden ifade aldı. İfadelerin alınmasını tamamlayan müfettişler, ön incelemesini tamamladı. Manavgat Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Ö.İ., Hakimler ve Savcılar Kurulu İkinci Dairesi tarafından açığa alındı.