2022'de Antalya'da yılın 10 olayı

- ANTALYA'da 2022 yılı geride kalırken, yıla damga vuran 10 gelişme kentin tarihinde iz bıraktı.

Bir dünya kenti olma yolunda hızla yol alan Antalya, turizmdeki parıltısının yanı sıra, bu yıl dünya barışına atılan adımlara ev sahipliği yapmasıyla da adından söz ettirdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası iki ülkenin dışişleri bakanı, Antalya'da düzenlenen zirvede ilk kez bir araya geldi. Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanları savaşın başlamasının ardından ilk kez Antalya'da masaya oturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı kritik üçlü zirve, bütün dünyada yakından takip edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle iki ülkeden Antalya'ya ciddi göç yaşandı. Göç nedeniyle kentteki ev ve kira fiyatları uçtu, ikamet izni olan yabancı nüfus 177 bini aştı. Ruslar 51 bin kişiyle ilk, Ukraynalılar 20 binle ikinci sırada yer aldı.

Antalya, bilim dünyasında da adından söz ettirdi. NASA'nın 'Dünya'yı kurtarma provası' olarak uzaya fırlatılan DART uzay aracının, Dimorphos isimli asteroide çarptığı an, Antalya Bakırlıtepe'de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ndeki Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) ile görüntülendi.

Antalya'da ocak ayında ise uzun yılların ardından bir ilk yaşandı. 25 Ocak günü Antalya kent merkezine 29 yıl aradan sonra ilk defa kar yağdı. Antalya'da kayıtlı zamanların en yüksek kar kalınlığı 7 Ocak 1993 tarihinde 5 santim olarak ölçülmüştü.

Yılın son ayında Antalya'nın iki ilçesi ise sel felaketini yaşadı. Kumluca ve Finike'de 11 Aralık'ta akşam saatlerinde başlayıp, sabaha kadar devam eden yağmur, iki ilçede hayatı felç etti. Sel felaketinden 13 bin 220 dekar sera alanı etkilendi.

Noel Baba'nın ayak izinin bulunması, rahim nakilli ikinci kadının doğum yapması, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki başkanlık koltuğunun art arda değişmesi, kentte iz bırakan diğer gelişmeler oldu.